Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka BBQ z kapusty i kurczaka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 sztuki
oliwa 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
sos tabasco 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
biała kapusta 1/2 główki
marchewka 2 sztuki
szczypiorek 1 pęczek
majonez 150 ml
kwaśna śmietana 50 ml
sos BBQ 50 ml
biały cukier 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
żółty ser

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka BBQ z kapusty i kurczaka

Marynata (pierwszych 5 składników)
Zmieszaj oliwę, ocet winny, sos tabasco i sól na gładki sos. Następnie natrzyj nim piersi z kurczaka, przełóż je do naczynia z pokrywką i wstaw do lodówki na 2 - 3 godziny. Na patelni, najlepiej grillowej smaż zamarynowane piersi przez 4 minuty z każdej strony. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.


1. Sól i cukier rozpuść w occie. Majonez wymieszaj ze śmietaną, dodaj ocet i sos BBQ. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstał gładki i jednolity sos.

2. Z kapusty usuń wierzchnie liście i głąb, następnie zetrzyj ją na grubej tarce. Marchewkę oczyść i zetrzyj na grubej lub drobnej tarce - tak jak lubisz, a szczypiorek drobno posiekaj. Ser i piersi zetrzyj na tarce. Wymieszaj warzywa, dodaje ser i mięso, zalej sosem i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 6 - 12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 12.07.2013 22:05
ciekawy przepis
edzik 11.07.2013 09:14
ciekawy przepis :)
Paolcia 11.07.2013 09:13
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak