Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka KFC

5.0
(680)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdź przepis na skrzydełka jak z KFC. Chrupiąca, złocista panierka, soczyste mięso kurczaka - przekąska, którą uwielbiają wszyscy. Zobacz, jak zrobić skrzydełka jak z KFC.

 

 

Składniki:

skrzydełka kurczaka 60 dag
sól 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 szczypty
jajko 1 sztuka
sól 1/4 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 szczypty
mąka pszenna 1/2 szklanka
mleko 1/3 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka KFC

Kroki postępowania

1
Skrzydełka myję i osuszam. Odcinam obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroję na dwie części.
Krok 1 - Skrzydełka KFC foto
2

Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam rękami, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.

Gęste ciasto naleśnikowe: Do kubka wbijam jajko, dodaję sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).

Do miski z mięsem wlewam ciasto naleśnikowe, mieszam łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.

Krok 2 - Skrzydełka KFC foto
3
Do miski przesiewam ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładam obtoczone w mące mięso na deskę.
Krok 3 - Skrzydełka KFC foto
4

W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam partiami kurczaka i smażę 10 - 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w środku.

 

Krok 4 - Skrzydełka KFC foto
5
Usmażone skrzydełka osączam na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło z sosem czoskowym i/lub pomidorowym oraz frytkami.
Krok 5 - Skrzydełka KFC foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Żania 11.02.2023 15:56
Skrzydełka według tego przepisu są przepyszne robię je już nie pierwszy raz dodatkowo kroję sobie pierś kurczaka bo mój mąż nie przepada za skrzydełkami i według tego przepisu piekę mu pierś wszystko co upieczemy znika z talerza w momencie. Bardzo polecam przepis
Ania 11.02.2023 14:27
Ile oleju do smażenia skrzydełek
Mama3dziewczynek 30.12.2022 11:16
Ja robię w płatkach kukurydzianych. Najpierw obtaczam w mące, później w jajku wymieszanym z mlekiem, a na koniec w płatkach kukurydzianych z bułką tartą.
Paulina 29.12.2022 15:50
Skrzydełka super, dodaję więcej pieprzu cayenne i są lepsze niż w KFC
Andreas 15.10.2022 16:40
Robiłem skrzydełka wg tego przepisu już wiele razy. Są bardzo smaczne a goście chwalą, że jeszcze lepsze ja w KFC. Polecam ten przepis.
Kaya 03.09.2022 22:36
Mimo podwojenia przypraw, skrzydełka nie są ostre. Chociaż nie smażylam długo, panierka jest gorzka i niesmaczna. Nie polecam. Szkoda czasu i składników.
Under 18.03.2023 21:06
Może za wysoka temperatura smażenia?
Wiola 15.10.2022 14:34
Jak dla mnie super przepis. Pychotka
Doradca Smaku 05.09.2022 11:11
Przykro mi, że danie się nie udało. Być może coś zostało zrobione źle (np. była zła temperatura oleju), czasem tak się zdarza. Ten przepis doceniło ponad 500 osób, więc został dobrze wypróbowany. Może warto spróbować raz jeszcze? Pozdrawiam, Doradca Smaku
Oli123 27.07.2022 16:27
Są rewelacyjne..polecam
miszka52 07.04.2021 09:30
Szkoda, że tak mało komentarzy od osób, które już przepis wypróbowały, bo że wygląda smakowicie, to każdy widzi :)
Doradca Smaku 07.04.2021 22:17
Witaj, to może skusisz się, żeby je wypróbować i napiszesz nam jak Ci smakowały? :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
hawaj 07.03.2021 16:40
Co zrobiłem źle że u mnie chwilę po włożeniu do oleju już są ciemne :(
Ela 19.01.2024 17:20
Za wysoka temperatura. Ja smażyłam w 120°C
Olo 15.01.2024 14:22
Najlepiej Ugotuj.sktzyfla.az.bedo Miesięcy.. Ugotuj.skrzydla.w.osolonej.wodzire.az.bedo.miekie.i.dopiero.psnieruj..w.oleju.wystarczy.3.minuty
Kasia 28.10.2022 14:23
Olej za gorący
Doradca Smaku 08.03.2021 09:18
Witaj, tak jak pisze autorka przepisu - skrzydełka należy włożyć do rozgrzanego oleju, ale ważne jest, aby jego temperatura nie była zbyt wysoka. Najlepiej zaopatrzyć się w termometr do oleju, który pozwoli dokładnie ocenić, jaka jest jego temperatura. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Mysiunia 05.08.2015 08:46
rewelacja! wypróbuję :)
Dorota76 11.07.2013 21:51
jeść to to przyjemność dla podniebienia
Barbara13 10.07.2013 14:16
bardzo smakowite:)
Janina 10.07.2013 14:01
Mniam, pyszne;)
msmors 10.07.2013 13:13
super skrzydełka
Papryczka 10.07.2013 12:59
super skrzydełka
bogusia19 10.07.2013 12:40
pyszne skrzydełka
IZABELA29 10.07.2013 12:28
pysznie ale ja wołałabym udko na skrzydełku mało mięska do odgryzania..:)
Konczi 10.07.2013 12:24
mmm zjadłabym pycha
Adamorek 10.07.2013 11:21
super panierka
dodi 10.07.2013 11:01
ale narobiłaś mi apetytu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak