Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie)

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas żytni 2 łyżki
woda 150 g
mąka pszenna 120 g typ 650
Ciasto:
Zaczyn: cały
drożdże suche 0,5 łyżeczki
woda 300 g
miód akacjowy 1 lyżka
mąka pszenna 100 g typ 650
sól 2 płaskie lyzeczki
słonecznik 3 lyzki
płatki owsiane 3 lyzki
sezam 2 lyzki
siemię lniane 2 lyzki
wierzch
słonecznik 1 lyzka
płatki owsiane 1 łyżka
sezam 0,5 lyzki
siemię lniane 0,5 lyzki
mąka orkiszowa 300 g pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie)

Kroki postępowania

1
Przepis na chleb pochodzi z bloga Trufli, podaję z moimi zmianami.
Rano pierwszego dnia dokarmić zakwas i odstawić do wieczora w ciepłym miejscu. Na wieczór, w misce wymieszać 2 łyżki zakwasu, 120 g mąki i 150 g wody. Przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie) foto
2
Rano drugiego dnia wyrobić ciasto na chleb. Zaczyn wymieszać z drożdżami, wodą i miodem. Mąki wymieszać z solą. Wrzucić wszystko do pojemnika od maszyny do chleba. Można ciasto wyrobić ręcznie.
Krok 2 - Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie) foto
3
W misce wymieszać: słonecznik, sezam, siemię i płatki owsiane. Dodać do pojemnika, ustawić program ‘ciasto’.
Krok 3 - Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie) foto
4
Gdy powstanie jednolite ciasto, wyjąć je i przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia foremki. Posypać mieszanką ziaren i płatków owsianych, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie należy spryskać wierzch wodą, żeby ziarna się nie przypaliły.
Krok 4 - Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie) foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. następnie zmniejszyć temperaturę do 190 i piec 45 minut. Wystudzić na kartce.
Krok 5 - Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 19.03.2015 21:09
świetny pomysł
Mancia w kuchni 19.03.2015 11:15
do zrobienia ;)
Motorek 10.03.2014 14:47
najlepszy domowy
Klausia 03.01.2014 18:36
chlebek pierwsza klasa :)
kate.500 27.12.2013 14:01
pyszny chlebek
Bernadeta1 01.10.2013 00:05
taki domowy chlebek to pychota
adelajda 23.07.2013 13:04
domowy najlepszy
IwonaDD 18.07.2013 10:05
chlebek aż chce się jeść
caralajna 18.07.2013 07:15
lubię jak jest dużo nasion w chlebie, zdrowy przepis :)
migotka28 11.07.2013 13:30
piękniutki ten chlebek
pierniczkowo 10.07.2013 15:05
chlebek full wypas :)
fotoviderek 10.07.2013 10:24
A u Ciebie Alex znowu pyszny, zdrowy chlebek. Mniam, mniam :)
iziona 10.07.2013 07:52
Cudowny chlebek :)
babajaga1969 09.07.2013 23:46
rewelacyjne swojskie pieczywo
lee-aa 09.07.2013 23:10
uwielbiam domowy chleb :) a ten zapowiada się znakomicie - 'kradnę' :)
reniatka 09.07.2013 22:09
wspaniały chlebek
AnielskaSlodycz 09.07.2013 20:56
Fajny przepis ;)
Megg 09.07.2013 19:24
smaczny i zdrowy taki chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak