Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z czereśniami w winnej galarecie

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Czekoladowy spód
mąka pszenna 120 g
czekolada gorzka 60 g
masło 50 g
cukier puder 40 g
ekstrakt cytrynowy 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat ½ łyżeczki
żółtko surowe 1 szt.
Serowa masa:
mascarpone 300 g
cukier puder 100 g
budyń śmietankowy 64 g
śmietana 30% 159 ml
jajo perlicze 5 szt.
cytryna 1 szt,
Galareta winna:
wino czerwone wytrawne 400 ml
cukier brązowy 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
Składniki dodatkowe:
czereśnie 300 g
woda 100 (przegotowana)
twaróg 500 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z czereśniami w winnej galarecie

Kroki postępowania

1
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i przełożyć do szklanej misy. Dodać do niej masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy i żółtko. Połączyć składniki przy użyciu miksera.
Krok 1 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
2
Cały czas ucierając dodawać porcjami przesianą mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Krok 2 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
3
Masę czekoladową rozsmarować na dnie formy o wymiarach 25 x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC. Piec 10 minut. Wyjąć, ostudzić.
Krok 3 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
4
Żółtka oddzielić od białek, przełożyć do szklanej misy. Dodać do nich cukier puder i sok wyciśnięty z cytryny. Utrzeć na gładką masę.
Krok 4 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
5
Dodać trzykrotnie zmielony twaróg, mascarpone, lekko ubitą śmietanę oraz proszek budyniowy. Połączyć składniki.
Krok 5 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
6
W masę serową delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
Krok 6 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
7
Wyłożyć na podpieczony spód czekoladowy. Formę z ciastem ustawić w większej formie do połowy wypełnionej gorącą wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC. Piec 60 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 7 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
8
Wino przelać do garnka. Dodać do niego wodę i brązowy cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej wypestkowane czereśnie. Wymieszać i wyłożyć na wierzch sernika. Deser wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego :)
Krok 8 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 28.11.2013 13:49
bardzo smaczny sernik
Katarzyna/kate1980 10.07.2013 21:35
prześlicznie wygląda
halina17 09.07.2013 11:15
Pyszny sernik.
KasiaK90 09.07.2013 10:37
wygląda przepysznie
Mniam 09.07.2013 09:48
Wyśmienity serniczek.
Rafał10 09.07.2013 09:44
Ale wspaniały serniczek! Z czereśniami, aż ślinka cieknie :)
iziona 09.07.2013 08:29
Musi być bajecznie pyszny
Katarzyna59 09.07.2013 08:26
wspaniale wygląda
Magula 09.07.2013 07:41
mniam cóż za pyszności
Ola1984 09.07.2013 07:24
Pysznie wygląda ten serniczek :)
monisia1977 09.07.2013 06:54
fajnie wygląda
aisoglam 08.07.2013 23:07
Wyśmienity sernik :)
angelika14 08.07.2013 23:04
bardzo apetycznie wygląda a ta galaretka winna jest po prostu genialna, świetnie podkreśla smak wiśni
Agnieszka_B 08.07.2013 22:38
Polecam - serniczek wyszedł przepyszny!
Krzysztof15 08.07.2013 22:32
pyszny serniczek
Olga_SK 08.07.2013 22:28
Urzeka mnie winna galaretka! Całość musi wybornie smakować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak