Sposób przygotowania

Warzywa umyć, oczyścić. Papryke pokroic w grubą kostkę (ok. 1,5-2cm). Cebulę w piórka. Cukinie i bakłażana bez obierania w plasterki lub ćwiercplasterki. Pomidory spażyć, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt gruba kostkę. Na rozgrzany tłuszcz (najlepiej w garnku lub głębokiej patelni) wrzucić cebule i lekko ja zeszklić. Dodać papryke i wszystko razem obsmażyć. Warzywa przełożyć do innego naczynia, osączajac z tłuszczu. Na ten sam tłuszcz wrzucić cukinię i ja również obsmażyć i wyjąć do pozostałych warzyw. To samo powtórzyć z bakłażanem. Jeśli potrzeba to w trakcie smażenia uzupełniac olej. Po wyjęciu wszystkich warzyw na tłuszcz wrzucić pomidory. Dusic je do momentu az sie rozgotują, następnie do sosu pomidorowego wrzucic obsmazone wcześniej warzywa i dusić je do miekkości. Pod koniec duszenia dodać posiekana zielenine, zioła prowansalskie i swierzomielony pieprz. Posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Zagotować. Podawać na ciepło, mozna dodac pokrojona w kostki fetę lub ugotowane na twardo jajo. Jesli ktos lubi z czosnkiem to dodajemy go razem z cebula, najlepiej drobno posiekany.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    Ciekawie wygląda na zdjęciu.
  • 2
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    fajna foteczka danko super
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo lubię i w sezonie letnim często robię :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    uwielbiam takie dania :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wyśmienity przepis!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    wspaniały
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pycha :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo lubię i często robię.
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    ja również bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !