Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki królewskie 500 g
kalmary 20 sztuk
ośmiornica 2 sztuki
ziemniaki 6 sztuk
oliwa 175 ml
natka pietruszki 2 sztuki
czosnek 6 ząbków
sok z cytryny 1 sztuka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
pieprz
roszpunka 2 garść
woda 2 litry
bulion warzywny 1 kostka
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 2 ziarna
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie

Owoce morza dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Do garnka z wodą wrzucamy włoszczyznę lub bulionetkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i jałowca. Gotujemy do zawrzenia wody. Na pierwszy rzut idą krewetki zanurzamy i po chwili wyławiamy i odkładamy na papierowy ręcznik. To samo później robimy z kalmarami> Krewetki i kalmary max 30 sekund we wrzątku. Na sam koniec powoli zanurzamy maski ośmiornicy tak aby poskręcały się macki, i zanurzamy całą ośmiornicę. Trzymamy we wrzątku około 15-20 minut. Wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik.
Naczynie żaroodporne, blaszkę lub brytfankę lekko smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na niej umyte i pokrojone w talarki ziemniaki ze skórką i posypujemy przyprawą do ziemniaczków. Później nakładamy nasze owoce morza. Solimy delikatnie i pieprzymy. Następowanie zalewamy zalewą z oliwy, czosnku, pietruszki, cebuli. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z opcją góra dół. Pieczemy 60 minut, po czym po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy na termoobiegu 15-20 minut.

Podajemy na rukoli z dodatkiem limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Claudittemisscooking 08.07.2013 21:10
Rafał/Kinga - fakt w restauracji to cena byłaby kosmiczna. Ostatnio byłam i zamówiłam na wypróbowanie ichniejsze krewetki królewskie. eeeeeeeeeeee za 4 krewetki i 3 plamki sosu zapłaciłam grupo ponad 50 zł. ;/
Rafał10 06.07.2013 22:39
cóż za wykwintności! To danie jest w 100% w moim guście... Uwielbiam takie mieszanki owocóe morza, w restauracji słono trzeba by było za to zapłacić. Dosłownie- NIEBO W GĘBIE!
arbuzowo 05.07.2013 19:48
Bardzo lubimy owoce morza - ten przepis jest również bardzo zachęcający
aisoglam 05.07.2013 00:04
Pięknie podane :)
angelika14 04.07.2013 23:16
bardzo wykwintne danie i świetnie podane
beniaminek 04.07.2013 22:46
fajne danie
treonina 04.07.2013 22:16
pięknie podane!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak