Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka w pięć minut

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatki wieprzowej bez kości 1,3 kg
Zalewa:
wody 2,5 l
soli 1 łyżka
cukru 1 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
majonezu 2 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżka
cebula 1
ząbki czosnku 4
suszonych płatków papryki 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1
kilka ziaren ziela angielskieg
kilka ziaren jałowca
majeranku 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w pięć minut

Kroki postępowania

1
To mięso najlepiej zacząć robić pod wieczór. Cebulę i czosnek obrać, umyć i cebulę przekroić na 4 części. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę. Tak przygotowaną zagotować i zostawić do wystudzenia.
Krok 1 - Łopatka w pięć minut foto
2
Gdy zalewa będzie chłodna włożyć mięso do zalewy i doprowadzić całość do wrzenia. Łopatkę gotować 5 minut, po czym zostawić mięso pod przykryciem w garnku i zostawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc.
Krok 2 - Łopatka w pięć minut foto
3
Rano wszystko ponownie doprowadzić do wrzenia i znowu gotować 5 minut. I tak samo jak poprzedniego dnia zostawić po gotowaniu mięso w zalewie do wystudzenia. Gdy będzie zimne wyjąć z zalewy i kroić w plastry. Łopatkę podawać zamiast wędlin z pieczywem. ( Takim sposobem można przygotować inne rodzaje mięsa.
Krok 3 - Łopatka w pięć minut foto
4
Jeżeli użyjemy większego kawałka mięsa może okazać się, że czynność gotowania trzeba będzie powtórzyć jeszcze raz ).
Krok 4 - Łopatka w pięć minut foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 03.07.2013 21:39
uwielbiam takie mięska
Megg 03.07.2013 20:16
przepysznie!!!
Habibi 03.07.2013 19:40
Ja robiłam podobnie również inne mięska (czasami także z dodatkiem mleka) - przepis szybki, nieskomplikowany, a i mięsko nie wychodzi wyschnięte na wiór, jak czasami zdarza się po pieczeniu ;)
Krzysztof15 03.07.2013 19:37
super mięsko
Aleksandra/Olcia 03.07.2013 19:29
juz gdzies czytałam tenm przepis,podobno jest pysza
Cranberry 03.07.2013 19:28
aromatyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak