Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny serowe z czereśniami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna -do ciasta 30 g
cukier do ciasta 25 g
mąka pszenna do ciasta 40 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 10 g
cukier 20 g
mąka ziemniaczana 10 g
budyń śmietankowy 2 łyzki
czereśnie 100 g
jajko 1 do ciasta
jajko 1 małe
twaróg 100 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny serowe z czereśniami

Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.

CIASTO:

Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.

Dodajemy jajko i cały czas miksujemy.

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy do foremek na muffiny

( jeśli używamy silikonowych , tak jak ja , nie musimy ich dodatkowo natłuszczać ).



MASA SEROWA:

Margarynę z cukrem ucieramy.

Oddzielamy białko od żółtka.

Cały czas miksując dodajemy żółtko.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń.

Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.

Białko ubijamy i dodajemy do masy.

Przygotowaną masą serową dodajemy na ciasto.

Wtykamy czereśnie.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.30-40 minut.

Upieczenie sprawdzamy patyczkiem.

Po upieczeniu muffinki muszą ok. wystygnąć , by ser zrobił się „zbity„

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 30.06.2013 08:22
Mniam,smakowicie.
iziona 30.06.2013 07:37
Te maleństwa z czym by człowiek nie zrobił to są pyszne :)
monisia1977 30.06.2013 05:51
super wyglądaja
gosia561 30.06.2013 02:19
pyszniutkie są
kokoszka
kokoszka 29.06.2013 22:58
pycha deser
Andrzej8 29.06.2013 22:12
wyglądają na smakowicie
Katarzyna34 29.06.2013 21:57
chętnie bym się poczęstowała
malaczarna23 29.06.2013 21:51
uwielbiam muffinki
Megg 29.06.2013 20:52
wyglądają bardzo smakowicie
gosia1988 29.06.2013 20:51
na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak