Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek ryżowy z truskawkami

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 220 g
mleko 3,2% 0,5 l
cukier 13 łyżek
serek mascarpone 250 g
truskawki świeże 30 dag
czekolada biała 1 tabliczka
masło 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
herbatniki 100 g
woda 100 (gorąca)
twaróg 200 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek ryżowy z truskawkami

Kroki postępowania

1
Do gotującego się mleka wsypujemy przepłukany wcześniej ryż i gotujemy cały czas mieszając tak długo, aż całe mleko wchłonie się w ryż. Po zestawieniu garnka z palnika dodajemy do ryżu 9 łyżek cukru i mieszamy aż się rozpuści. Tak przygotowany ryz odstawiamy do ostygnięcia. Zimny ryż rozdrabniamy w mikserze stojącym lub blenderem (nie ma być zupełnie zmielony, a jedynie rozdrobniony).

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Do rozdrobnionego ryżu dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone i mieszamy składniki za pomocą miksera na jednolitą masę. Na koniec do masy dodajemy 2/3 przygotowanej rozpuszczonej żelatyny
Krok 1 - Serniczek ryżowy z truskawkami foto
2
Przygotowaną masę serowo-ryżową przekładamy do wysmarowanej odrobina masła keksówki i wstawiamy do lodówki żeby cała masą zgęstniała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową.

Kilka truskawek odkładamy do dekoracji a pozostałe miksujemy. Zmiksowane truskawki gotujemy z dodatkiem 4 łyżek cukru. Do zagotowanych truskawek dodajemy pozostałą część żelatyny (1/3 część) i mieszamy. 3 łyżki galaretki zostawiamy do dekoracji. Z lodówki wyjmujemy sernik i robimy w nim 2 rowki w które wlewamy galaretkę truskawkową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała.
Krok 2 - Serniczek ryżowy z truskawkami foto
3
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej zmielone herbatniki i mieszamy uzyskując kruchą masę. Masę układamy równomiernie na wierzchu ciasta (keksówki), "przyklepujemy" łyżeczką i odstawiamy do lodówki żeby krucha warstwa zesztywniała.
Krok 3 - Serniczek ryżowy z truskawkami foto
4
Gotowe ciasto przekładamy z formy na talerz i dekorujemy odrobiną galaretki truskawkowej na którą "przyklejamy" truskawki i stewię. SMACZNEGO!
Krok 4 - Serniczek ryżowy z truskawkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 17.08.2016 08:33
Małe dzieło sztuki
Milena 24.07.2016 10:54
Pięknie wygląda :)
moore23 01.07.2016 14:43
Serniczek wygląda bardzo apetycznie, jeszcze truskawki to moje ulubione owoce! Jaki ryż najlepiej będzie pasował? W domu posiadam ryż basmati z firmy http://melvit.pl nada się?
Klausia 23.09.2015 18:34
super to jest :)
Norgiusz 28.05.2015 09:58
pysznosci mniam
Kasiaaa 25.05.2015 16:41
Wygląda rewelacyjnie :)
Malinka 07.05.2014 18:26
Wygląda naprawdę cudownie! A smaku mogę jedynie się domyślać :)
Jusiaa 31.12.2013 14:42
Bardzo dobre :)
Klausia 14.08.2013 14:23
wygląda bardzo stylowo i z klasą :)
Wojt@s
Wojt@s 20.07.2013 13:40
Muszę spróbować
fotoviderek 17.07.2013 21:29
Serniczek pierwsza klasa :)
monika141 28.06.2013 11:41
rewelacyjnie wyglada
wyattearp 28.06.2013 11:33
PRZEPYSZNIE WYGLĄDA
gosia56 28.06.2013 09:28
super serniczek
kasienka23 27.06.2013 21:28
Dziękuję za miłe komentarze :) ten serniczek był moim małym eksperymentem ;) miałam pewne trudności z wyjęciem go z formy, dlatego proponuję użycia tortownicy i w związku z tym odpowiednie zwiększenie ilości składników, albo przed wyjęciem sernika z keksówki włożenie jej na kilka sekund do gorącej wody.
Agata B 27.06.2013 21:03
brzmi ciekawie a wygląda bardzo zachęcająco :)))
danusia19671 27.06.2013 20:13
Właśnie genialny przepis, warty spróbowania
misia53 27.06.2013 17:58
Jakież to fantastyczne
ssylwiaa 27.06.2013 17:31
piękny sernik, porywam przepis ;)
Krzysztof15 27.06.2013 15:55
wspaniałości
KasiaK90 27.06.2013 15:00
wow:D wyśmienite:) ale bym zjadła,mniam!
lee-aa 27.06.2013 13:41
Rewelacja :) kolejny przepis do wypróbowania :)
Janina 27.06.2013 13:41
Smaczny, zabieram do siebie
iziona 27.06.2013 13:31
Wyglada i brzmi ciekawie
Agula&Stabi 27.06.2013 13:20
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak