Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zajączek wielkanocny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
margaryna 250 gram
cukier 150 gram
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zajączek wielkanocny

Mąkę przesiać przez sito. Margarynę (zimną) pokroić w kawałki i wymieszać z mąką. Dla łatwiejszego wyrabiania ciasta można też zetrzeć mocno zmrożoną margarynę na tarce. Cukier wymieszać z żółtkami i połączyć z wcześniej przygotowaną mąką i margaryną. Jeśli masa będzie zbyt twarda, można dodać łyżkę śmietany.

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 - 2 cm. Następnie wyciąć kształt zająca. Można skorzystać z gotowych wkładek z foremek (są dostępne w marketach) lub przygotować papierowy szablon (wydrukować zdjęcie szablonu - np. z internetu). Przyłożyć szablon do ciasta i zaznaczyć patyczkiem (np. wykałaczką) charakterystyczne fragmenty - uszy, nosek, oczka. Zdjąć szablon, a wgłębienia wypełnić masą z kakao połączonego z jedną łyżeczką wody. Ciasto piec ok. 20 -30 min w temp. ok. 180 stopni.

Gdy ciasto wystygnie, udekorować zajączka według uznania. Można wykorzystać lukier (biały lub kolorowy), masę karmelową lub kajmakową, migdały.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryś1 04.08.2010 17:50
super
Maryś1 04.08.2010 17:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak