Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa na spodzie z muesli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

muesli 25 dag
mielonych orzechów laskowych 10 dag
mąki 3 łyżki
masła 1 kostka
pół szkl. cukru
żółtko jajek 3
sól
jabłka 1 kg
rodzynek 10 dag
masła 3 łyżki
cytryna
cukru trzcinowego 1 szkl
cynamon Prymat
rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa na spodzie z muesli

Muesli rozgnieść włakiem, wymieszaj z orzechami i mąką, a następnie posiekaj z miękkim masłem. Dodaj cukier, żółtka i szczyptę soli. Szybko zagnięść ciasto.
Formę do tarty o sr 28 cm posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wylep ciastem. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 20 min w temp 180 st C
Rodzynki namocz w rumie. Jabłka obierz, oczyść i pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Jabłka obierz, oczyść i pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Jabłka podsmaż na maśle. wymieszaj z cukrem i cynamonem. Część podsmażonych jabłek odł€ż do dekoracji, a pozostałe podlej odrobiną wody, przykryj i duś pod przykryciem aż sie rozpadną. Dodaj rodzynki. Tuż przed podaniem nałóż do tarty masę jabłkową. Udekoruj polewą, jabłkami i orzechami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak