Sposób przygotowania

Kwiaty chabra zbieramy z daleka od ruchliwych dróg itp. Najczęściej rośnie na obrzeżach pól ze zbożem. Obrywamy dokładnie wszystko co niebieskie. Płatki wsypujemy do litrowego słoika, wsypujemy cukier i zalewamy wodą do wysokości 2 cm od góry słoika. Następnie przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i przymocowujemy ją gumką lub sznurkiem. Odstawiamy na ok. tydzień w nasłonecznione miejsce (najlepiej na okno). Napój jest gotowy do spożycia jak nabierze różowego koloru. Przed podaniem usunąć płatki i zamieszać zawartość słoika. W razie potrzeby można dosłodzić. Napój ma słodko-kwaśny smak i jest lekko musujacy. Wbrew nazwie nie zawiera alkoholu i mogą go pic zarówno dorośli jak i dzieci. Najsmaczniejszy jest lekko schłodzony. Nie trzeba ściśle trzymać się podanych proporcji. Jeśli robimy w słoiku o innym rozmiarze to płatków ma byc ok. pół naczynia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    bardzo ciekawe, nie spotkalam sie jeszcze z takim wykorzystaniem tych kwiatków i chcialabym spróbowac :)
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    bardzo ciekawe
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    cos nowego

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !