Sposób przygotowania

Wątróbki ugotować lub usmażyć na oleju. Z mąki, jaja, oleju, wody i odrobiny soli zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić je na pół godziny żeby \"odpoczęło\". Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wątróbkę zmielić maszynką do mięsa razem z bułką (można też zmiksować). Do masy dodać jajo i drobno pokrojony szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2-3 porcje. Każdą bardzo cienko rozwałkować i wycinać niezbyt duże kółka (najlepiej literatką lub większym kieliszkiem). Każdy krążek ciasta nadziać porcją farszu, dokładnie zlepić. Pierogi gotować porcjami w posolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać olej i porcjami obsmażać pierogi, podawać ciepłe. Pierogi można też podawać do czystych zup np. rosołu. Wtedy ich nie obsmażamy.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Coś dla miłośników wątróbki, choc przyznam się, że ja do nich niestety nie należę. Ale kto wie, Twoje pierożki są bardzo apetyczne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    nie słyszałam o czymś takim
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ja watróbke lubię ...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !