Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki faszerowane kurczakiem zagrodowym z warzywami i kurkami podane na kremowym purée z dyni Konrada Birka
Przygotować farsz:
Oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka Zagrodowego udusić z pokrojoną w kostkę cebulą, kurkami i pokrojoną w paseczki włoszczyzną w trakcie podlewając bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach (można również zostawić nie mielony).
Przygotować ciasto:
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie a następnie obsmażyć na patelni na złoty kolor.
W rondelku, na oliwie połączonej z 1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować, aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło.
Pierogi ułożyć na gorącym, kremowym purée i udekorować ulubionymi kiełkami.