Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny pasztet z kurczaka i pistacji podany z ćwikłą i sosem żurawinowo-chrzanowym Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatny pasztet z kurczaka to przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję: spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. Ten pasztet z kurczaka, wzbogacony został pistacjami! To prawdziwe kulinarne dzieło sztuki! 

Składniki:

pierś z kurczaka 1 kg
koniak 300 ml
obrane pistacje 150 g
sok z cytryny
śmietana 18-procentowa 400 g
szalotka 3 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Liść lubczyku suszony Prymat do smaku
natka pietruszki 1 garść
skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
pieprz różowy 1 łyżka
Ćwikła
burak ćwikłowy 1 kg
chrzan korzeń 2 szt
ocet winny 1/2 szklanki
cukier do smaku
sos
chrzan tarty Smak 2 łyżki
Żurawina klasyczna Smak 1/2 słoika
oliwa
Pieprz czarny mielony Prymat
udka z kurczaka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny pasztet z kurczaka i pistacji podany z ćwikłą i sosem żurawinowo-chrzanowym Tomka Jakubiaka

Pasztet z kurczaka można przygotować np. na bazie mięsa, które zostało nam z rosołu. W tym przepisie, do przygotowania delikatnego pasztetu z kurczaka wykorzystano filet z kurczaka, który najpierw poszatkowany, następnie marynowany jest w koniaku. Dla uzyskania gładkiej masy, konieczne jest zmielenie mięsa, a następnie dodanie do niego pozostałych składników, takich jak pistacje, przyprawy, skórka z pomarańczy czy szalotka. Pasztet z kurczaka ma bardzo ciekawy smak i różne struktury, które wspaniale łączą się ze sobą! Sprawdźcie sami! 

Ćwikła: buraka zwiń w folię i piecz około 2 godzin w temperaturze 160°C. Po upieczeniu zmiksuj wraz z chrzanem na ulubioną konsystencję. Dopraw octem oraz cukrem.

Sos chrzanowo-żurawinowy: chrzan tarty wymieszaj z żurawiną, po czym powoli dodawaj oliwę, aż powstanie delikatna emulsja. Dopraw pieprzem.

Mięso: Mięso z kurczaka drobno posiekaj, wsadź do miski i zalej koniakiem. Odstaw do lodówki na co najmniej noc. Schłodź również śmietanę.

Do robota kuchennego włóż kurczaka wraz z koniakiem i szybko miksuj, dodając śmietanę. Ważne, by mięso nie zrobiło się za ciepłe, więc liczy się tempo! Powstałą masę przełóż do miski i dodaj: sok z cytryny, posiekane pistacje, posiekane zioła, szalotkę, skórkę pomarańczową oraz sól i pieprz.

Jeśli chcesz, aby pasztet był jeszcze bardziej urozmaicony, dodaj zielony pieprz w zalewie i suszoną żurawinę. Całość dokładnie wymieszaj dłonią.

Na blacie rozłóż folię spożywczą, a na niej umieść część masy. Zwijaj jak cukierki i gotuj lub piecz w kąpieli wodnej około 30 minut.

Podawaj zimny z dodatkiem sosów: ćwikły oraz chrzanowo-żurawinowego oraz z dobrym pieczywem.

Spodobał Wam się przepis na ciekawy pasztet z kurczaka z dodatkami? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na tę przekąskę i zainspirujcie się: 

Najlepszy domowy pasztet drobiowy Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy Pasztet wielkanocny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 15.03.2018 10:32
Wygląda obłędnie i tak delikatnie. :)
gosia561 28.04.2014 18:00
super delikatny
MarchiochaKucharzy 09.01.2014 16:35
fantastyczny przepis
wedith1 05.01.2014 11:32
Wspaniałe!
Rycerz
Rycerz 30.12.2013 18:44
Zjadłbym z chęcią.
Karmel-itka 27.06.2013 11:03
podoba mi się! delikatny, drobiowy i aromatyczny. myślę, że by mi posmakował!
Kuchenka 26.06.2013 10:18
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak