Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny pasztet z kurczaka i pistacji podany z ćwikłą i sosem żurawinowo-chrzanowym Tomka Jakubiaka
Pasztet z kurczaka można przygotować np. na bazie mięsa, które zostało nam z rosołu. W tym przepisie, do przygotowania delikatnego pasztetu z kurczaka wykorzystano filet z kurczaka, który najpierw poszatkowany, następnie marynowany jest w koniaku. Dla uzyskania gładkiej masy, konieczne jest zmielenie mięsa, a następnie dodanie do niego pozostałych składników, takich jak pistacje, przyprawy, skórka z pomarańczy czy szalotka. Pasztet z kurczaka ma bardzo ciekawy smak i różne struktury, które wspaniale łączą się ze sobą! Sprawdźcie sami!
Ćwikła: buraka zwiń w folię i piecz około 2 godzin w temperaturze 160°C. Po upieczeniu zmiksuj wraz z chrzanem na ulubioną konsystencję. Dopraw octem oraz cukrem.
Sos chrzanowo-żurawinowy: chrzan tarty wymieszaj z żurawiną, po czym powoli dodawaj oliwę, aż powstanie delikatna emulsja. Dopraw pieprzem.
Mięso: Mięso z kurczaka drobno posiekaj, wsadź do miski i zalej koniakiem. Odstaw do lodówki na co najmniej noc. Schłodź również śmietanę.
Do robota kuchennego włóż kurczaka wraz z koniakiem i szybko miksuj, dodając śmietanę. Ważne, by mięso nie zrobiło się za ciepłe, więc liczy się tempo! Powstałą masę przełóż do miski i dodaj: sok z cytryny, posiekane pistacje, posiekane zioła, szalotkę, skórkę pomarańczową oraz sól i pieprz.
Jeśli chcesz, aby pasztet był jeszcze bardziej urozmaicony, dodaj zielony pieprz w zalewie i suszoną żurawinę. Całość dokładnie wymieszaj dłonią.
Na blacie rozłóż folię spożywczą, a na niej umieść część masy. Zwijaj jak cukierki i gotuj lub piecz w kąpieli wodnej około 30 minut.
Podawaj zimny z dodatkiem sosów: ćwikły oraz chrzanowo-żurawinowego oraz z dobrym pieczywem.