Sposób przygotowania

Mąkę przesiać,wsypać pokruszone drożdże,dodać odrobinę letniego mleka i łyżeczkę cukru.Odstawić. Usunąć pestki ze śliwek. Masło rozpuścić w pozostałym mleku,żółtko z jednego jajka oddzielić od białka i odstawić.Białko ubić z drugim jajkiem,dodać sól,cukier waniliowy i skórkę z cytryny.Wymieszać i dodać do mąki z drożdżami.Zagnieść,przykryć i odstawić na h.Z ciasta uformować wałek,pokroić na kawałki,rozpłaszczyć i w środkach układać śliwki.Formować kulki.Żółtkiem posmarować bułeczki i piec w200stopniach ok pół h.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !