Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ziemniaczane
50 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1,5 szklanki mleka
3/4 szkl mąki
sól
Farsz:
duża cebula
30 dag pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz
parówki dobrej jakości
10 dag sera żółtego
oregano
olej do smażenia
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Na oleju usmażyć cienkie placuszki. (ciasto jest trochę gęste więc należy je łyżką rozprowadzić po patelni)
Cebulę i pieczarki posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i smażyć do czasu aż płyn odparuje.
Na każdym naleśniku nakładać pieczarki, parówkę, posypać oregano i startym serem. Zwinąć w rulon, posypać serem i zapiec w piekarniku lub mikrofali do czasu aż ser się rozpuści.
Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników.