Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 250 g
woda 1 litr
sól do smaku
feta 50-100 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
czosnek 1 ząbek
cebula 2-3 plasterki
pomidory suszone Smak 50-100 g
szynka parmeńska 3-5 plasterków
pieczareki całe 1-2 szt
natka pietruszki 1 szczypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
anchois
ser gouda 20-50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki

Kroki postępowania

1
Zagotować 1 litr wody wraż z łyżeczką soli.
Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę kukurydzianą cały czas mieszając. Gotować kilka -kilkanaście minut *

*podczas robienia polenty najlepiej postępować wg wskazówek na opakowaniu,gdyż w sprzedaży dostępne są różne kaszki kukurydziane, niektóre są już odpowiednio przygotowane na parze, inne w stanie surowym tylko po przemiale; polentę można zrobić też z mąki kukurydzianej wtedy trzeba ją gotować na małym ogniu przez około 40 minut pod przykryciem i mieszając co jakiś czas.
Jeśli chcecie ominąć ten punkt można kupić też gotową polentę;
Krok 1 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
2
Gorącą kaszkę rozsmarować na desce pokrytej papierem do pieczenia na wysokość jaka wam odpowiada np. 1 cm, szerokim nożem wyrównać wierzch, boki itp. Odłożyć do wystygnięcia, a potem jeszcze wstawić do lodówki by się dobrze schłodziła;
Krok 2 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
3
Schłodzoną polentę kroić w kawałki do grilowania, forma dowolna, kwadraty, romby, koła, wedle waszej fantazji, ja wyciełam romby;
Krok 3 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
4
Na grilu tradycyjnym czy elektrycznym lub patelni do grilowania, zgrilować pieczarkę pokrojoną wzdłuż, czosnek oraz plastry cebuli.
Będą potrzebne do farszu,ale o tym za chwilę;
Krok 4 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
5
Suszone pomidory wyjąć z zalewy i drobno posiekać, to samo zrobić z filecikami anchois, grilowanym czosnkiem i cebulką;
Krok 5 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
6
Pomidory, cebulkę, czosnek, fileciki połączyć razem, doprawić solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku, dobrze wymieszać;
Krok 6 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
7
Ser feta pokroić w kostkę i również go doprawić ziołami prowansalskimi;
Krok 7 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
8
Wcześniej pokrojoną polentę zgrilować na grilu tradycyjnym lub elektrycznym lub patelni grilowej po kilka minut każdej ze stron;
Połowę wyciętych rombów owinąć plastrem szynki parmeńskiej przed grilowaniem, tak jak na zdjęciu;
Krok 8 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
9
Na kawałki grilowanej polenty bez szynki parmeńskiej kłaść ser feta aromatyzowany ziołami,łyżkę lub dwie pomidorów aramotyzowanych anchois( wcześniej przygotowanych, patrz krok 5 i 6) oraz listek bazyli do dekoracji;
Krok 9 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
10
Na gorącą polentę grilowaną z szynką kłaść plasterek sera gauda, wcześniej zgrilowaną pieczarkę* i posypać natką pietruszki;

* w sezonie można użyć grilowanych borowików, wtedy smak jest naprawdę wyjątkowy;
Krok 10 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
11
Podawać od razu;
Krok 11 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
12
Smacznego!
Krok 12 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.12.2013 13:48
fantastyczny i oryginalny przepis :)
Mati13 04.12.2013 20:25
strasznie mi sie spodobał ten przepis! rewelacja
EmciaPichci 16.11.2013 15:14
mniam mniam :)
Wojt@s
Wojt@s 09.09.2013 09:19
muszę sam spróbować :)
Kulinarna Ja 06.08.2013 20:09
ciekawe danie!
marta1221 07.07.2013 20:04
ale świetny przepis
aisoglam 06.07.2013 09:25
Świetne danie grillowe!
babajaga1969 03.07.2013 02:46
przepyszne, smaczne
Alex_M 26.06.2013 10:14
chetnie bym sprobowala!
IZABELA29 24.06.2013 13:27
chętnie bym się wprosiła
Łucja 24.06.2013 09:42
ależ to musi być pyszne :)
caralajna 24.06.2013 09:10
bardzo lubię polentę, grillowana musi być jeszcze smaczniejsza
fotoviderek 21.06.2013 23:27
Dla takich dań warto żyć :)
Kolorowa 21.06.2013 17:38
ekstra ! !
mysza75 21.06.2013 12:23
Uwielbiam polentę z grilla ;-) wygląda super
gosia56 20.06.2013 20:34
super jeszcze nie jadłam ani nie robiłam polenty chociaż z kaszy kukurydzianej robię krokiety.
Lampencjo 20.06.2013 19:51
bardzo pomysłowe
IwonaDD 20.06.2013 18:49
Aniu neutralny smak, można porównać do grysiku, choć wyczuwa się delikatnie kukurydzę.
Anna133 20.06.2013 18:44
jak to smakuje ? nigdy nie robiłam polenty :/to coś jak grysik ?
arbuzowo 20.06.2013 18:13
wyglądają przepięknie
2milutka 20.06.2013 17:52
to musi być smaczne:)
GOSIA18 20.06.2013 17:49
ciekawa przekąska
cukiereczek 20.06.2013 17:41
ale smaczne cudo
mufinka79 20.06.2013 17:40
Szukałam pomysłu na polentę i już znalazłam. Pycha!
idealme 20.06.2013 17:36
palce lizać!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak