Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowa zebra bez pieczenia

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 100 gram
woda 1/3 szklanka
sok z cytryny 1/2 łyżka
esencja waniliowa 1/2 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczka
mleko skondensowane niesłodzon 1 opakowanie
cukier puder 4 łyżka
truskawki 250 gram
galarteka Pina Colada 2 opakownie
mięta świeża listki 10 sztuka
galaretka zielona 1 szt.
galaretka 1 blue curacao
galaretka 1 o smaku pina colada:
galaretka 1 o smaku pink margarita:

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowa zebra bez pieczenia

Tortownicę (23-24 cm) wyłożyć biszkoptami. Składniki ponczu połączyć. Biszkopty nasączyć ponczem. Każdą galaretkę rozpuścić w 180 ml wody, dodać po łyżeczce żelatyny dokładnie wymieszać i wystudzić. Schłodzone mleko skondensowane ubić z cukrem pudrem na puszysto. Masę mleczną podzielić na 4 części i każdą z nich dodać do 4 galaretek. Zmiksować. Pianki odstawić do lekkiego (nie całkowitego) stężenia. Na środek tortownicy z biszkoptami ostrożnie wylewać po 2-3 łyżki każdego koloru pianki, aż do wyczerpania składników. Gotową piankę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dwie galaretki Piña Colada rozpuścić w 500 ml wody i wystudzić. Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu pianki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 18.06.2013 12:07
Świetnie i smacznie bawisz się kolorami.
reniatka 18.06.2013 11:59
świetne na upały
Papryczka 18.06.2013 11:19
fajnie wygląda
gotujebochce 18.06.2013 10:59
super pomysł
ewka1978 18.06.2013 10:15
świetnie wykonane
IwonaDD 18.06.2013 10:02
wspaniale się prezentuje !
biatriss 18.06.2013 09:41
pomysl na dzis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak