Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z ,,żółtym oczkiem „ :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 łyżka soku z cytryny ,2 łyżki soku z pomarańczy
koperek 3 łyżki
olej słonecznikowy 2 łyżki
łosoś dzwonka 15 dag
jajko ugotowane na twardo 2 szt.
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z ,,żółtym oczkiem „ :

Z dzwonka łososia delikatnie wyciąć ości wraz z kawałkiem kręgosłupa .Uważać by nie przeciąć skóry , by dzwonko się nie rozpadło .
Zmieszać olej z sokiem z cytryny, pomarańczy , szczyptą soli i mielonego zielonego pieprzu . Natrzeć łososia i zostawić w lodówce na minimum 1 godzinę .
Jajka na twardo rozetrzeć na miazgę ( ja robię to widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków- tym z dziurkami ) .Dodać surowe jajko, bułkę tartą ( dosypywać po trochę tak by osiągnąć lekko ścisłą masę – jak trzeba to zwiększyć ilość ).Wsypać koperek . Wyrobić . Doprawić sola i pieprzem .
Odsączyć łososia z marynaty . Farsz uformować w lekko spłaszczony owal i ułożyć w środku dzwonka . Owinąć dzwonko wokół farszu . Obwiązać wokół nicią .
Ułożyć na kawałku pora w parowarze i gotować 20 minut ( od zagotowania wody ) .

Podawać z maślanym puree ziemniaczanym i surówką .Lub delikatnym puree ziemniaczanym ( zrobionym z odrobiną słodkiej śmietanki ) i delikatnym sosem cytrynowym .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak