Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble (kruszonka) wiśniowo–malinowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 25 dag
maliny świeże 25 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier 1 szklanka
masło 1/2 kostki
mąka 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble (kruszonka) wiśniowo–malinowe

Owoce wsypać do rondla . Zasypać ½ szklanki cukru i dusić aż sok odparuje , a z owoców zrobi się puree . Dodać bułkę tartą . Zamieszać . Masło , ½ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka . Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek . Wyłożyć przestudzoną masę owocową . Posypać kruszonką . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 25 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka . Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na ciepło lub zimno wedle upodobania .
Można podawać z kulką lodów waniliowych .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak