Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchew obrać i umyć . Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Włożyć do garnka , zalać wodą i osolić . Zagotować. Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i zrobić z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego .Wrzucać na gotujący się wywar .Gotować wszystko razem 30 minut. Wlać do garnka żurek . Zagotować .Dodać śmietankę .
Podawać posypany usiekaną natką pietruszki .


Nie wszyscy przepadają za zapachem zakwasu na żurek. Można kupić gotowy ( ja przekonałam się do takiego w kartonikach,, Krakusa” )

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    AGNIESZKA144

    super, uwielbiam żurek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !