Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowa fantazja

5.0
(40)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
szpinak mrożony 250 g
jajko 3
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
mąka 3/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
Krem:
śmietana kremówka 400 g
mascarpone 125 g
cukier puder
olejek cytrynowy
kiwi 2
ananas w puszce 2 palstry

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowa fantazja

Kroki postępowania

1
Szpinak pozostawiamy do rozmrożenia. Gdy się rozmrozi dokładnie go odciskamy i miksujemy z połową oleju.
Krok 1 - Szpinakowa fantazja foto
2
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku.
Krok 2 - Szpinakowa fantazja foto
3
Następnie dodajemy stopniowo pozostały olej i proszek do pieczenia wymieszany z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką.
Krok 3 - Szpinakowa fantazja foto
4
Dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Tortownicę (21cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu studzimy i kroimy na dwie części.
Krok 4 - Szpinakowa fantazja foto
5
Kolejno przygotowujemy krem. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie mieszamy ją z mascarpone i dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego. Kremem smarujemy plastry ciasta.
Krok 5 - Szpinakowa fantazja foto
6
Całość dekorujemy pokrojonym w kostkę ananasem i kiwi. Życzę smacznego :)
Krok 6 - Szpinakowa fantazja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 11.05.2014 14:39
odważny pomysł
Dorota76 12.04.2014 13:06
taki zdrowy deser :)
Grazyna0211 11.04.2014 11:01
świetne ciasto
cukiereczek 07.04.2014 17:14
wspaniałe
Megi 26.02.2014 13:32
ciekawy przepis na wykorzystanie szpinaku, polecam
polly66 27.11.2013 16:35
szpinak, kremówka i mascarpone? chyba pozostanę przy zielonym barwniku :P
Klausia 19.09.2013 19:27
intryguje mnie ten szpinak muszę wypróbować jak tylko będę mieć szpinak :)
pycholka 29.08.2013 11:38
Super przepis, wypróbuję niedługo ;)
Stenka 21.08.2013 08:02
ciekawy przepis
Cukiereczek13 06.08.2013 22:11
Aniu, ciasto jest wilgotne, smakiem przypomina biszkopt, nie czuć w ogóle szpinaku. My je pokochaliśmy, gwarantuję, ze Tobie też posmakuje, spróbuj :)
Anna133 06.08.2013 18:08
no jak to smakowało zdradzisz ?
Smaczna_B 26.06.2013 17:01
smakowity pzrepis
Rafał10 17.06.2013 23:56
Super jest ten przepis i zdjęcia piękne :) Koniecznie będę musiała go zrobić!
Katarzyna59 17.06.2013 08:24
fajny przepis
wyattearp 16.06.2013 13:00
szpinak owszem ale z kremówką na słodko
migotka28 16.06.2013 12:42
wspaniale wygląda ciekawe jak smakuje nigdy nie jadłam szpinakowego ciasta
Babciagramolka 16.06.2013 09:35
Zafascynował mnie ten przepis - chętnie by spróbowała. Ciekawe co by było gdyby zrobić go w wersji wytrawnej.
iziona 16.06.2013 08:22
Po takich przepisach zastanawiam się czy, aby na pewno nie lubię szpinaku :)
KasiaK90 16.06.2013 08:10
rewelacyjnie wygląda to ciasto :) musi być pyszne
Mniam 15.06.2013 23:30
Bardzo lubię szpinak, ale nie jadłam jeszcze wersji na słodko.
Magula 15.06.2013 22:35
odwazne połączenie skłądników, ciekawa jestem smaku
kokoszka
kokoszka 15.06.2013 22:11
takiego jeszcze nie jadłam
Aleksandra/Olcia 15.06.2013 22:03
sceptycznie do tego podchodze.ale apetycznie wyglada
Piotr-21 15.06.2013 22:01
pyszne danie
czekoladka_m 15.06.2013 21:50
Kasiu Ty to masz bombowe pomysły! Świetny tort!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak