Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świętokrzyskie byczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 gram
mąka pszenna 250-300 gram
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
mięso wieprzowe 300 gram
natka pietruszki do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Świętokrzyskie byczki

Mięso pokroić na małe kawałki, dodać przyprawy, udusić. Można również wykorzystać mięso z wywaru zupy. Mięso należy zmielić w maszynce, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawy - pieprz ziołowy Prymat, przyprawa do wieprzowiny Prymat, tymianek Prymat. Całość wymieszać i pozostawić na ok 30 min.

Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzone przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Wbić jedno jajo, posypać solą i pieprzem do smaku. Stopniowo dodawać mąki do momentu, aż masa przestanie się kleić do stolnicy. Gotowe ciasto podzielić na trzy, cztery części i z każdej z nich uformować podłużne walce. Odkrajać kawałki o grubości 3-4 cm. Na każdym kawałku odkrojonego ciasta układać kawałki wcześniej przygotowanego mięsa. Mięso przykrywać ciastem tak, aby powstała kulka. Tak przygotowane \"byczki\" wrzucić do gotującej się, wrzącej wody i gotować na wolnym ogniu 3-4 min. Podawać z sałatą, ketchupem, pomidorami - według uznania i smaku.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 29.09.2010 22:07
super
Maryś1 04.08.2010 17:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak