Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowiec

5.0
(81)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na ciasto orzechowiec - miodowe blaty przekładane masą budyniową, a na wierzchu orzechy włoskie. Zobacz sprawdzony przepis na orzechowiec.

Składniki:

Ciasto:
jaja 2 szt.
mąka 1/2 kg
cukier puder 150 g
margaryna 200 g
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Masa budyniowa:
mleko 1/2 litra
budyń 1 opakowanie
mąka pszenna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 100 gramów
margaryna 1/2 kostki

Masa orzechowa:

orzechy włoskie 300 gramów
cukier 100 gramów
miód łyżki
margaryna 120 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowiec

Rozmiar formy do ciasta to 24x36 cm.

Ciasto:
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka.
Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pierwszą część placka i piec go 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa orzechowa:
Wszystkie składniki wyłożyć na patelnię i smażyć ok 5 minut, stale mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na drugi placek (surowy) i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa budyniowa:
Budyń i mąki rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gdy masa zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny, stale mieszając, aż do rozpuszczenia.
Gorącą masę wylać na 1 blat ciasta, przykryć blatem z orzechami. Ciasto wystudzić.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 2 tygodnie temu
Jaki wymiar forme?
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Rozmiar formy do ciasta to 24x36 cm.
Beata 3 tygodnie temu
Ten przepis to jedna wielka porażka Placki w piekarniku po 35 min. To za długo bo są Przesuszone. Po co do kremu mąka ziemniaczana i zwykła to nie wiem można dać normalnie 1,5 budyniu na 0,5 litra mleka bo krem jest jak do karpatki Orzechy po 35min prawie się spaliły Nie polecam
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Podany czas pieczenia jest orientacyjny i należy go dostosować do swojego piekarnika.
Dorota 3 tygodnie temu
Pieklam ,czas podany jest za dlugi ,ja go skrocilam ,bo obserwowalam wygląd ciasta ,więc orzechowiec wyszedl mi dobry
Karina 18.12.2023 17:38
Czy zamiast margaryny może być masło 82%?
Anna 06.12.2023 00:02
Ile łyżek miodu do masy orzechowej ? Nie jest podana ilość łyżek
mysza75 11.01.2014 16:45
jakie dobra ciacho :-)
krystyna330 01.08.2013 09:54
ciasto jest pyszne
IZABELA29 02.07.2013 15:26
do ciast z orzechami mam słabość
idealme 13.06.2013 10:48
ale musi być smaczne!! :)
Wiesława1 13.06.2013 08:31
ciasto pycha i jeszcze te orzechy....hmmm
iziona 13.06.2013 07:13
Nie wiem jak do innych, ale do mnie to zdjęcie przemawia i słyszę słowa " zrób mnie, zjedz mnie " :)
paulina2157 13.06.2013 07:00
super ciasto fajne masy musi być pyszne takie ciasto
Lampencjo 13.06.2013 03:43
fajnie wygląda
Mniam 13.06.2013 00:15
Z prażonymi orzechami - pyszne!
marta1221 12.06.2013 22:13
często robię to ciasto lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak