Sposób przygotowania

Ziemniaki naciąć z wierzchu na krzyż do połowy grubości . Na blaszkę do pieczenia wlać wrzątek ( na wysokość ok. 10 cm . Włożyć w nią drugą blaszkę obróconą dnem do góry i położyć na niej ziemniaki . Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika . Piec ok. 1 godziny . Zdjąć folię i dopiec do miękkości . Zależnie od wielkości ziemniaków od 30 minut do 1 godziny . gdy są już miękkie ( sprawdzać widelcem w przecięciach by nie uszkodzić ziemniaka ) wyjąć . Naciąć ponownie prawie do końca . Nacisnąć od dołu by się rozchyliły. Natychmiast podawać . Jeść wkładając w nacięcie masło i wsypując utarty Chedar .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !