Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

5.0
(32)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki:

mąka 500 gramów
drożdże 40 gramów
mleko 3,2% 220 mililitrów
cukier 170 gramów
cukier waniliowy 2 łyżeczki
masło stopione 50 gramów
sól 1 szczypta
truskawki 250 gramów
rabarbar 250 gramów
cukier 4 łyżeczki
jajko 1 sztuka
mąka 100 gramów
masło 50 gramów
cukier 60 gramów
jajko 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką foto
2

Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 8 równych części i każdą z nich rozwałkować na okrąg o średnicy około 10-12 cm i grubości 0,5-1 cm. Pośrodku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie za pomocą dna szklanki. We wgłębieniu poukładać pokrojone truskawki i kawałki rabarbaru. Posypać cukrem. Drożdżówki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. W trakcie zrobić kruszonkę zagniatając mąkę, cukier i masło. Drożdżówki posypać kruszonką, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem.

Krok 2 - Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką foto
3

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut lub do czasu zarumienienia.

Rady: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące! Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki. Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu będzie bardziej puszyste po upieczeniu.

Krok 3 - Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.06.2015 20:17
bardzo dobre
Iwona32 07.02.2014 12:52
bardzo dobre
Magula 17.07.2013 09:07
oj pyszności, zjadłabym taką domową drożdzówke
krystyna330 13.07.2013 11:25
ciekawy przepis
agnieszka214 05.07.2013 20:08
drożdzówceczki mniam
Ewa104 11.06.2013 20:23
Też takie piekę i bardzo je lubimy.Obowiązkowo z kruszonką.
Misiabe 11.06.2013 08:34
najlepsze połączenie smaków!
aisoglam 10.06.2013 22:35
Ekstra drożdżówki :)
V_kuchareczka 10.06.2013 21:34
świetny przepis
kokoszka
kokoszka 10.06.2013 21:09
super drozdzoweczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak