Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree ziemniaczane z brzoskwinią i morelami :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

4 średnie ziemniaki ,6 suszonych moreli,1 połówka brzoskwini z syropu,1 łyżka masła
Cebulka smażona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Puree ziemniaczane z brzoskwinią i morelami :

Ziemniaki obrać , pokroić w ćwiartki . Morele pokroić w paseczki i dodać do ziemniaków , zalać wodą i osolić . Gotować do miękkości . Odcedzić . Dodać masło , pokrojoną drobno brzoskwinię , rozkruszone mini kostki Smażonej cebulki. Zrobić puree . Wsypać kurkumę i dokładnie wymieszać tak by całe puree nabrało złocistego koloru .

Podawać formując kształt półkuli i obkładając zielonymi listkami Np. pietruszki czy mięty ( tak by przypominało kwiat ).

Gwoli wyjaśnienia : dlaczego używam do puree mini kostek cebulki zamiast podsmażonej cebuli . To proste . Podsmażoną cebulkę w potrawie widać , a nie gra mi ona z daniem kolorystycznie , zaś mini kostki nadają smak cebulki a nie zmieniają kolorytu potrawy . I tyle . Dla mnie jest to argument do ich użycia. A jeśli ktoś woli z podsmażoną cebulką to proszę bardzo .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 26.09.2010 10:08
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak