Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki korniszony 2010

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 10 kg
ocet 1,2 l
woda 5 l
sól kamienna 6 łyżek płaskich
cukier 2 szklanki
chrzan 1 kawałek na słoik
marchewka 1 kawałek na słoik
koper 1 gałązka na słoik
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka na słoik
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziarenek na słoik
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki na słoik
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarenka na słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki korniszony 2010

Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 18- 20 słoików o pojemności 900 ml. Ogórki dokładnie umyć i układać pionowo w słoikach. Do każdego ze słoików włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kawałek chrzanu i marchewki, następnie gałązkę kopru i 1/2 łyżeczki gorczycy. Ocet przelać do garnka wraz z wodą, dodać sól i cukier. Zalewę zagotować i przestudzić. Zalać nią słoiki, szczelnie zakręcić. Ogórki w słoikach pasteryzować przez kilka minut we wrzątku( nie można zanurzyć pokrywek! najlepiej, jeśli woda będzie sięgała 3/4 wysokości słoika). Po wyjęciu z wody słoiki odwracać do góry dnem, przestudzone odwracać i odstawiać w ciemne, chłodne miejsce. Należy uważać, żeby słoiki z ogórkami nie były zbyt długo we wrzątku, żeby ogórki nie stały się zbyt miękkie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 06.02.2014 14:59
swoje zapasy zawsze jak znalazł w sezonie zimowym
Seba 15.09.2013 15:52
Pyszne ogóreczki
IKrakowianka 11.08.2012 21:41
super
RenataZ-et 31.03.2012 18:19
idealne do sałatek
Katarzyna/kate1980 22.03.2012 21:46
w sam raz na zimę
bercik1 21.05.2011 21:34
Uwielbiam je.
Agnik 04.05.2011 20:33
uwielbiam
iknkirke 13.09.2010 16:36
też takie robię
linka1312 02.09.2010 22:57
zawsze dobrze smakuja:)
Natalia/tubisiek 03.08.2010 16:28
uwielbiam takie ogórki :)
Ewa111 03.08.2010 12:34
Właśnie zabieram się za robienie ogórków wykorzystam przepis
loren83
loren83 31.07.2010 19:13
Nie ma jak ogórki...
Monika193
Monika193 30.07.2010 10:28
oj też muszę zaprawić, niewykluczone że z tego przepisu
IlonaAlbertos 26.07.2010 18:54
Sylwia tak, 1 litr 200 ml octu.
IZABELA29 26.07.2010 16:04
na zimę w sam raz
IZABELA29 26.07.2010 16:04
raczej tak ,ja dziś zaczęłam sezon ogórkowy
anja3107 26.07.2010 14:08
ładnie się w tych słojach prezentują ;-)
iwa643 26.07.2010 08:36
ja tez juz zrobiłąm
sylwiachmiel 25.07.2010 22:30
dobry przepis,tylko ma [ytanko,octu to trzeba 1 litr i 200ml -tak?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak