Sposób przygotowania

Ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto do czasu, gdy utworzy się tłusta, lepka kula.Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie zatopienia będzie rosło nie wypłynęło.Tak przygotowaną kulę wkładamy do naczynia z bardzo zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie( ok 15 min).Po wyjęciu z wody, ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy. Kroimy na trójkąty, rozkładamy nadzienie i zwijamy w kształt rogala.Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.Rogale lukrujemy i dowolnie ozdabiamy np. startą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok 40 sztuk.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Przepis bardzo mi się podoba. Świetna propozycja na deser.
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    wszelkie rogale uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Myszka75

    Ciekawe:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    rakow2

    zjedzony zatopiony
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    rogala jeszcze nie zatapiałem
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    pyszne
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    bardzo smaczne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !