Sposób przygotowania

Do przygotowania dżemu polecam wybierać jędrne, twarde morele, wówczas dżem lepiej smakuje.
Morele należy umyć i osuszyć, przekroić na połówki, wyjmować z nich pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny, następnie gotować na wolnym ogniu przez do momentu, gdy uzyskamy konsystencję dżemu. Możemy wówczas przetrzeć go przez sito lub zmiksować blenderem, żeby nie było w nim kawałków skórek. Można dodać także żelfix lub dżemix, jeśli dżem nie jest zbyt ścisły. Gorący dżem przekładać do słoików i od razu zakręcać. Odstawiać do góry dnem, do momentu, gdy dżem wystygnie, następnie odwrócić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Ho ho ho ile przetworów narobiłaś :) dżem wygląda znakomicie a smakuje pewno rewelacyjnie - taka bułeczka z dżemem morelowym .... mniam :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam dżem morelowy, więc i zapasy muszą być spore :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Bardzo ładnie się prezntuje, parę razy robiłam.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    linka1312

    mmm ciekawy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    na pewno pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    domowy - najlepszy!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Marzy mi się taka chrupiąca kromeczka z takim właśnie dżemem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !