Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem - na zakwasie

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
aktywny zakwas żytni 3 łyżki
* CIASTO WŁAŚCIWE:
mąka żytnia 100 g
mąka pszenna razowa 100 g
woda letnia 455 g
sól 13 g
ziarna słonecznika 120 g
woda letnia 45 g
mąka chlebowa 75 pszenna
mąka chlebowa 500 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem - na zakwasie

Wszystkie składniki zaczyny połączyć, mieszam zawsze drewnianą łyżką, przykryć folią spożywczą i zostawić na 12 godzin.

Ciasto chlebowe:
W dużej misce wymieszać mąki z wodą, przykryć i odstawić na 30 minut. Następnie dodać sól i zaczyn. Wyrabiać 5 minut, dodać wystudzony słonecznik i wyrabiać kolejne 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 i 1/2 godziny, ciasto składać co 50 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek i złączeniem w górę umieścić w koszu. Zostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. (często nie dzielę ciasta i piekę go w całości, gdy dzielę układam od razu na 2 bochenki na blasze, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia)
Rozgrzać piekarnik z blachą do 250 stopni. Piec z parą przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 35 minut.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 17.04.2015 16:02
niesamowite zjawisko.. :)
meg1984 07.06.2013 21:47
ta chrupiąca skórka, poezja :)
Mona73 06.06.2013 19:34
Przypomina mi jak byłam mała i mama kupowała w sobotę zawsze ciepły chleb i ten zapach :)
Ewa104 06.06.2013 18:48
Bardzo,ale to bardzo mi się podoba Twój chlebek.
Beatris 06.06.2013 14:32
Dla mnie chleb na zakwasie bez dodatku drożdży to "czarna magia". Ale może kiedyś nauczę się taki piec... Chlebuś po prostu wspaniały.
Łucja 06.06.2013 09:37
józefinkaz - zakwas aktywny, to zakwas ogrzany do temperatury pokojowej i dokarmiony :)
dwa pokoje z kuchnią 06.06.2013 08:43
wygląda pięknie! ja też dopiero będę się uczyć piec chleby, jak znajdę odpowiednią mąkę. mam pytanie o co chodzi z tym zakwasem aktywnym?
IwonaDD 06.06.2013 08:01
przewspaniały ten chlebek, podziwiam i zazdroszczę, mi jeszcze nie udało się osiągnąć tego stopnia kuntsztu kulinarnego :)
Sroczka 05.06.2013 23:29
Bardzo smakowicie wygląda.
aisoglam 05.06.2013 23:06
Przepyszny chlebuś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak