Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski . Po środku zrobić wgłębienie . Rozetrzeć drożdże w lekko podgrzanym mleku i wlać w dołek w mące razem z 2 łyżkami cukru . Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce . Rozpuścić masło , przestudzić , dodać do zaczynu razem z jajkami i solą . Dobrze wyrobić . Zostawić przykryte na 40 minut . Zrobić z ciasta 3 wałeczki . Pleść warkocz . Ułożyć na natłuszczonej blaszce . Posmarować żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody ( najlepiej pędzelkiem ).Wstawić do dobrze wygrzanego piekarnika . Po 20 minutach przykryć papierem do pieczenia by chałka nie ściemniała . Piec jeszcze 10 minut . Wyjąć . Po wyjęciu przykryć wilgotną ściereczką . Potem odwrócić i tak samo przykryć spód ( nie będzie się kruszyć i pękać ) .

Podawać z masłem i konfiturą czy dżemem .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !