Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierniczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 240 gram
cukier 135 gram
jaja 2 sztuki
masło 1 łyżka
miód prawdziwy 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
polewa czekoladowa
orzechy włoskie
migdały
skórka z pomarańczy
lukier
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniczki

Mąkę przesiać przez sito. Miód rozpuścić w małym garnku, uważać, aby się nie zagotował. Gorący, rozpuszczony miód wlać do przesianej mąki i wymieszać łyżką. Następnie dodać pozostałe sypkie składniki: cukier (aby masa szybciej się wyrabiała, można zmielić cukier w młynku do kawy), sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika Prymat. Gdy masa wystygnie, dodać masło i jedno jajo. Masę dobrze wyrobić, najlepiej ręką, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i foremkami wykrawać ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch pierniczków posmarować ubitym całym jajem. Piec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Gdy pierniczki wystygną, udekorować je według uznania - polewą czekoladową lub lukrem, na wierzch położyć kawałeczki orzechów włoskich, migdałów lub skórki z pomarańczy. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bart 02.02.2011 21:30
świetne te pierniczki
Maryś1 04.08.2010 17:51
wyróbuje na świeta
loren83
loren83 25.07.2010 19:19
Z ogromną ochotą bym skosztowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak