Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana karkówka w wersji fusion indyjsko-francuskiej z dipem z sera feta i oliwek

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Grillowana karkówka w wersji fusion indyjsko-francuskiej z dipem z sera feta i oliwek przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom nowych połączeń i smaków. Sprawdzi się na obiad jak również kolację. 

Składniki:

karkówka
tandori masala 2 łyżki
musztarda dijon 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Dip z fety i oliwek:
ser feta 200 gramów
czarne oliwki bez pestek 150 gramów
skórka z limonki 0,5 sztuki
jogurt grecki 50 gramów
oliwa 1 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 0,5 łyżeczki
świeży rozmaryn 3 gałązki
karkówka 2x250 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka w wersji fusion indyjsko-francuskiej z dipem z sera feta i oliwek

Karkówka:
Tandori, musztardę i oliwę z oliwek mieszamy razem w miseczce – to będzie nasza marynata.

Karkówki płuczemy, suszymy i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Dokładnie smarujemy karkówki przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na kilkanaście godzin.

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (jak już wcześniej pisałem użyłem żeliwnej) po ok. 4 minuty z obu stron. Odstawiamy na 2 -3 minuty, żeby mięso odpoczęło i podajemy.

Dip z fety i oliwek:
Ser feta moczymy godzinę w zimnej wodzie, żeby był mniej słony.
Wszystkie składniki blendujemy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby dip nabrał smaku wszystkich składników.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerzy3 04.06.2013 13:34
u nas zawsze karkówa jest na grillu,ale takiej wersji nie było
Megg 04.06.2013 08:53
przepyszne!!!
ewelinapac 04.06.2013 08:20
fajna ta karkówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak