Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marynata
miód 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
szałwia 2 listki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
sól do smaku
chili szczypta
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Reszta składników:
ciasto francuskie 150 gr
szynka szwarcwaldzka 3-4 plastry
polędwica wieprzowa 300 gr
oliwa 10-15 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Wszystkie skłdniki marynaty wymieszać ze sobą do jednolitego połaczenia się ich między sobą;
Krok 1 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
2
Zanurzyć w marynacie polędwice i odstawić na kilka godzin (min 2h) do lodówki, raz na jakiś czas przekręcić mięso by każda jego część przeszła aromatami;
Krok 2 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
3
Następnie obsmażyć polędwicę na dużym ogniu polewając cały czas pozostałą marynatą,aż do uzyskania rumianego koloru ze wszystkich stron;
Krok 3 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
4
Na cieście francuskim rozłożyć obok siebie plastry szynki, położyć na nich usmażoną polędwicę,następnie owinąć ją najpierw plastrami szynki,a następnie ciastem francuskim.
Krok 4 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
5
Wierzch ciasta posmarować mlekiem ( dla złotego koloru). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20-30 min ( w zależności od wielkości kawałka mięsa, jak widzicie moje było dla dwóch osób ( ok-300 gr) więc wystarczyło 20 minut).Gdyby ciasto francuskie zbyt szybko zaczeło się przyrumieniać przykryć wierzch folią aluminiową;
Krok 5 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
6
upieczeniu odczekać 5-7 minut
Krok 6 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
7
a następnie kroić w plastry.
Krok 7 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
8
Smacznego!
Krok 8 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 20.11.2013 19:12
przepis wymiata
Klausia 21.10.2013 20:47
lubię takie zamarynowane mięso :)
Alex_M 09.06.2013 11:14
wspaniale wykwintne danie :)
Botwinka 05.06.2013 14:17
znakomite danie
Łucja 04.06.2013 23:38
pysznie :)
arbuzowo 02.06.2013 20:30
bardzo fajny pomysł na obiad
Nalesnik 02.06.2013 20:28
super przepis!
teresa18 02.06.2013 14:46
to jest super danie
Dorota37 02.06.2013 12:41
Jak pienie podana i jaka dobra :-)
Kolorowa 02.06.2013 10:29
Ładne zdjęcie, ładnie podane, dobry skład ;)
caralajna 02.06.2013 08:54
bardzo apetyczna, choć świnek nie jadam :)
wyattearp 02.06.2013 08:09
o taki obiadek poproszę
iwi 02.06.2013 01:03
Mega wypasione danie
Piotr-21 01.06.2013 22:04
bardzo smaczne
Barbara/zuza22_85 01.06.2013 21:55
bardzo apetyczna
adelajda 01.06.2013 21:09
super! smaczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak