Sposób przygotowania

Kurczaka wytrybować (wyjąć kości), natrzeć w środku i na zewnatrz solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Bułkę namoczyć, rozdrobnić. Do mięsa dodać namoczona bułkę, jaja, sól, pieprz i reszte ziół prowansalskich, wyrobic na jednolita mase, jesli jest zbyt rzadka dodać odrobinę bułki tartej (mieso ma mieć taką konsystencje jak na kotlety mielone). Przygotowanego wcześniej kurczaka napełnić farszem (niezbyt ciasno bo w trakcie pieczenia może pęknąć). Za pomoca wykałaczek i nitki zasznurowac kurczaka (wbijamy wykałaczke i z dwóch jej stron przeciagamy nitke, luźno zawiązujemy, wbijamy kolejna wykałaczke i powtarzamy czynnosć do całkowitego zasznurowania otworu), skóre z szyjki wystarczy obwiazać nicia i zawiązać. Do blaszki do pieczenia lub naczynia zaroodpornego wlac odrobinę oleju, włożyć kurczaka i piec w średnio nagrzanym piekarniku (160-170 stopni) ok 1,5h. Mozna tez kurczaka piec zawinietego w folię aluminiowa i pół godziny przed końcem pieczenia odwinac go z niej zeby zrobiła się na wierzchu złocista skórka. Przed podaniem usunać nici i wykałaczki. Porcjować krojąc w plastry. Trudno jest podać dokładny czas pieczenia ale zazwyczaj przyjmuje sie że wynosi on tyle godzin ile waga kurczaka.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=823 - luzowanie kurczaka w obrazkach
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Świetnie wygląda tak nadziany kurczak, ale to wyjmowanie kości to dla mnie za trudne, nie podejmuję się tego. Zazdroszczę Ci tych umiejętności.
  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Wcale nie jest trudne :) W komentarzach do tego przepisu jest link do strony gdzie jest to na obrazkach. Życzę powodzenia :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wyśmienite danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !