Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak o wadze ok 1,5kg 1 szt
mielone mięso drobiowe 1/2 kg
bułka czerstwa 1 szt
jaja 2 szt
sól, pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 opakowanie
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci

Kurczaka wytrybować (wyjąć kości), natrzeć w środku i na zewnatrz solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Bułkę namoczyć, rozdrobnić. Do mięsa dodać namoczona bułkę, jaja, sól, pieprz i reszte ziół prowansalskich, wyrobic na jednolita mase, jesli jest zbyt rzadka dodać odrobinę bułki tartej (mieso ma mieć taką konsystencje jak na kotlety mielone). Przygotowanego wcześniej kurczaka napełnić farszem (niezbyt ciasno bo w trakcie pieczenia może pęknąć). Za pomoca wykałaczek i nitki zasznurowac kurczaka (wbijamy wykałaczke i z dwóch jej stron przeciagamy nitke, luźno zawiązujemy, wbijamy kolejna wykałaczke i powtarzamy czynnosć do całkowitego zasznurowania otworu), skóre z szyjki wystarczy obwiazać nicia i zawiązać. Do blaszki do pieczenia lub naczynia zaroodpornego wlac odrobinę oleju, włożyć kurczaka i piec w średnio nagrzanym piekarniku (160-170 stopni) ok 1,5h. Mozna tez kurczaka piec zawinietego w folię aluminiowa i pół godziny przed końcem pieczenia odwinac go z niej zeby zrobiła się na wierzchu złocista skórka. Przed podaniem usunać nici i wykałaczki. Porcjować krojąc w plastry. Trudno jest podać dokładny czas pieczenia ale zazwyczaj przyjmuje sie że wynosi on tyle godzin ile waga kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 11.11.2011 09:14
super
IKrakowianka 02.06.2011 22:59
wyśmienite danie
caroline1983 19.05.2011 21:44
Wcale nie jest trudne :) W komentarzach do tego przepisu jest link do strony gdzie jest to na obrazkach. Życzę powodzenia :)
anemon 19.05.2011 18:15
Świetnie wygląda tak nadziany kurczak, ale to wyjmowanie kości to dla mnie za trudne, nie podejmuję się tego. Zazdroszczę Ci tych umiejętności.
caroline1983 25.07.2010 13:13
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=823 - luzowanie kurczaka w obrazkach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak