Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fińska zupa ze świeżych ogórków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki 2 szt.
cebula 4 szt.
por (biała część) 1 szt.
seler 1/4 szt.
pietruszka 1-2 szt.
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt.
śmietana 3-4 łyżki
nasiona kopru 1,5 łyżeczki
nasiona gorczycy 3-4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
rozmaryn 1 szczypta
lubczyk 1 szczypta
sól do smaku
koperek do smaku
marchewka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Fińska zupa ze świeżych ogórków

Zagotować około 1,5l. wody, wrzucić marchewkę, pietruszkę, selera, pora, dwie cebule, lubczyk, rozmaryn, liść laurowy, ziarna gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru, posolić. Pozostałe cebule pokroić na cieniutkie plasterki i zrumienić na maśle, dodać ogórki starte na grubej tarce i łyżeczkę nasion kopru. Posypać mąką i chwilę poddusić. Wlać powoli wywar cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż lekko zgęstnieje. Zestawić z ognia, tuż przed podaniem dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem i papryką. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 12.08.2011 10:40
ciekawy przepis
gosia47-47 14.11.2010 11:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak