Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa cebulowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 kg
mąka 70 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
rozmaryn świeży 3/4 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
żółty ser 100 gramów
chleb 6 kromek
masło 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa cebulowa

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć leciutko zrumieniając, dodać drobno posiekany rozmaryn i poddusić około 5min, zalać wszystko wodą (około 1,5litra) i wrzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu 1godz. Przygotować zasmażkę: masło roztopić na patelni, dodać mąkę i smażyć na lekko złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wywaru i przelać do reszty zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować jeszcze 5min. Na każdej kromce chleba położyć starty żółty ser i zapiec w piekarniku, aż grzanki będą od spodu złote i chrupiące, a ser się rozpuści. Zupę rozlać w talerze, na każdej porcji położyć grzankę, natychmiast podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 25.02.2011 16:13
super
etka 15.09.2010 15:48
hmm, brzmi smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak