Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz uduszony w warzywach z ryżem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dorsz 500 gram
grzyby mun 50 gram
ryż brązowy 100 gram
oliwa 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos
woda 1/2 szklanki
sos sojowy 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
cynamon 1/2 łyżeczki
tabasco 1/2 łyżeczki
mąka 1 łyżeczka
warzywa 600 gram
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz uduszony w warzywach z ryżem

Kroki postępowania

1
Wypłukany ryż zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy, aż wchłonie całą wodę od czasu do czasu mieszając (zrobi się trochę kleisty).

Grzyby zalewamy wrzątkiem i następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane kroimy w słupki.

Sos: Do miseczki wlewamy wodę, sos sojowy i cytrynę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Krok 1 - Dorsz uduszony w warzywach z ryżem foto
2
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Do rozgrzanego woka wlewamy oliwę i wrzucamy warzywa i grzyby, podsmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy sos, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 2 minuty.
Krok 2 - Dorsz uduszony w warzywach z ryżem foto
3
Rybę myjemy i suszymy, nacieramy solą i pieprzem i układamy je na warzywach. Przykrywamy pokrywką i dusimy na mały ogniu przez 10 - 20 minut (w zależności od grubości ryby).
Krok 3 - Dorsz uduszony w warzywach z ryżem foto
4
Na koniec delikatnie wyjmujemy rybę, dodajemy ryż do warzyw i chwilę mieszamy, aby ryż wchłonął aromat sosu.

Smacznego :)
Krok 4 - Dorsz uduszony w warzywach z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak