Sposób przygotowania

20 dag gorzkiej czekolady połamać na mniejsze kawałki, dodać 13 dag masła i roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć mikserem, dodać roztopioną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Połączyć wszystkie składniki. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać 14 dag cukru pudru. Ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodać pianę do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać ciasto.

Ciasto przełożyć do dwóch form o wielkości 25x7, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, aż ciasta wyrosną i patyczek drewniany włożony w środek każdego z nich będzie czysty i suchy. Wystudzić.

Po ostygnięciu każde z dwóch ciast przekrajać na trzy części. Pierwsze części dwóch ciast ułożyć na paterze, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, przykryć kolejną częścią ciasta, posmarować konfiturą i przykryć warstwą wierzchnią. Brzegi wyrównać tak, aby powstały dwa bloki czekoladowe. Obficie polać polewą przygotowaną z pozostałych składników (15 dag gorzkiej czekolady, 3 dag cukru pudru, 10 dag masła).

Spróbuj również

Komentarze

  • 7
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Uwielbiam ciasta z czekoladą:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    musi byc pyszne;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    musi byc pyszne;p
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Ładnie się prezentuje, pewnie tak samo smakuje- poproszę o kawałek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Baska Kaska

    pysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !