Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i aromatem cytrynowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg bez głowy i wnętrzności 1 ryba
masło 2 plastry
sok z cytryny 1/2 cytryny
ząbek czosnku 2 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i aromatem cytrynowym

1.Do miseczki wkładam plaster masła, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, zioła i łyżeczkę soku z cytryny. Ugniatam na jednolitą masę.
2.Pozostały sok z cytryny mieszam z pieprzem cytrynowym.
3.Rybę ( oczywiście dokładnie umytą i osuszoną i pozbawioną głowy - gdyż nie znoszę oka pstrąga po upieczeniu ) nacieram z każdej strony przyprawą uniwersalną. Do środka też szczyptę wsypuję.
4.Masę z masłem wklepuję w środek ryby.
5.Sokiem z pieprzem cytrynowym polewam rybę ( skórę).
6.Plaster masła rwę na mniejsze i układam na górze pstrąga.
7.Zawijam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut.
8.Po 10 minutach , odwijam folię i pozwalam się rybce dopiec przez kolejne 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Profo 04.06.2015 17:21
10/10. Pyszna ryba. Czosnek ograniczyć do minimum.
arbuzowo 22.05.2013 21:15
bardzo lubię takiego pstrąga :-)
TEtalicha 22.05.2013 21:09
swietna rybka, taka jaka lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak