Sposób przygotowania

Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Obrać białe mięso z ryby .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę . Doprawić odrobiną maggi i chrzanem Wasabi .
Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji .

Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , ziele angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku .

Mięso karpia rozdrobnić i użyć jako farszu przy robieniu uszek i podawać je w zupie rybnej .Jeśli mięsa z ryby zostanie po zrobieniu uszek to również dodać je do zupy .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ja robię zupę rybną na Wigilię. Ma ona postać rosołu, tzn. gotuję rybę z dużą ilością warzyw. Zarówno rybę, jak i warzywa wyjmuje z zupy,a rosół klaruję. Podaje ją z grzankami. Jest pyszna i aromatyczna. Najlepsza zaraz po przygotowaniu. Muszę przyznać jednak, iż zaproponowana tutaj zupa mnie zainspirowała. Może w tym roku zrobię małą odmianę ??? Kto wie...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !