Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana Eli

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 600 g
ryż 2 szklanki
smalec 1 łyżka
cebula biała 2 sxtuki
czosnek 6 ząbków
jajko 2 sztuki
sól do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
mąka pszenna 2-3 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
papryka biała 1 szt.
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
koncentrat pomidorowy 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana Eli

Do garnka z grubym dnem wlać 4 szklanki wody i zagotować.Do wrzącej wody dodać smalec,sól do smaku,wsypać ryż i gotować 20 minut na najmniejszym ogniu.Z umytych i osuszonych
papryk wyciąć szypułki i usunąć nasiona.Do ostudzonego ryżu dodać mięso,cebulę,czosnek,jajka,sól,pieprz,przyprawę do grilla i dokładnie wymieszać.Nadziewać papryki farszem i układać ciasno w brytfance.Do garnka wlać 1 litr wody,dodać koncentrat pomidorowy,papryki w proszku,czosnek granulowany,kucharek do smaku i dokładnie wymieszać.Sosem zalać papryki ułożone w brytfance i piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.Po tym czasie wyjąć papryki z piekarnika,odwrócić na drugą stronę,włożyć do piekarnika i piec jeszcze 20 minut.Wyjąć papryki z brytfanki,sos zlać do rondla i zagotować.Mąkę rozmieszać ze 100 ml wody,wlać do sosu,mieszająć,żeby nie porobiły się kluchy i chwilę pogotować,aż sos zgęstnieje.Papryki wyłożyć na talerze i polać sosem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 20.09.2010 14:42
Też robię tylko zawsze z czerwonej
agnieszka189 02.08.2010 13:05
lubię takie cuda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak