Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carbonade flamande wg Buni

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

40 dag wołowiny pieczeniowej,2 plastry wędzonki ( użyłam Szynkę szwarcwaldzką )
10 małych cebulek
piwo ciemne 1 szkl.
brązowy cukier 4 łyżki
olej 2 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Carbonade flamande wg Buni

Kostka wołowa
1 łyżka mąki do zagęszczenia ,2 łyżki musztardy,2 kromki czerstwego chleba

Mięso pokroić w cienkie plastry ( małe ) lub kostkę jak na gulasz . Cebulki oczyszczone przekroić na połówki .Zmieszać olej z przyprawami do gulaszu i natrzeć pastą mięso . W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie plastry wędzonki , na nich zmieszane z cebulkami mięso posypać mąką . Na patelni zrobić karmel z cukru. Zalać go piwem ,dodać kostkę rosołową wołową - zagotować . Lekko ostudzonym zalać mięso z cebulą . Położyć na wierzchu masło . Przykryć szczelnie. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1,5 godziny .Posmarować chleb musztardą i włożyć kromki do sosu pomiędzy mięso tak by nim nasiąkało ,i nadal dusić pod przykryciem jeszcze 30 minut.
Podawać z ziemniakami, kaszą kopytkami, kluchami drożdżowymi lub po prostu z pieczywem - jak kto lubi - posypane natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 06.11.2011 17:31
super
Jolanta_P-S 27.01.2011 21:20
brzmi fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak