Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki z ciasta na kluski śląskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane (1 część)
mąka ziemniaczana (1/4 części)
jajko
sól
olej

Przepis i sposób przygotowania na: placki z ciasta na kluski śląskie

Ziemniaki ostudzic, przecisnąć przez praskę. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 częsć ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków, dodać jajko, sól, pieprz do smaku i zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta ulepić placki wielkosci np. kotletów mielonych. Rozgrzać patelnia, wlac olej i usmażyc placuszki na rumiano. Można tez obtoczyc w jajku i bułce tartej i tak usmazyc jak kotlety. Sa rownie dobre tylko bardziej chrupiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

29.01.2014 11:17
super na tesz ono :)
SmacznaPyza 15.03.2011 11:54
takie proste a jakie smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak