Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwicy wołowej 600 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat
wino białe wytrawne 2 łyżki
borowiki 200 g (mrożone)
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 1/2 szklanki
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
miód wielokwiatowy 1 łyżka
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat 4 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
tymianek 4 gałązki (świeżego)
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku foto
2
Przygotować marynatę, łącząc ze sobą olej, musztardę, miód, przyprawę do wołowiny i sos sojowy. Oczyszczoną i pokrojoną na medaliony polędwicę zamarynować i odstawić do lodówki na ok. 6 godzin.
Krok 2 - Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku foto
3
Rozmrożone grzyby pokroić na mniejsze części, cebulę w kostkę, a czosnek w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażyć grzyby z cebulą i czosnkiem. Podlać winem, dodać masło i tymianek. Następnie dodać natkę pietruszki, sok z cytryny i doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem.
Krok 3 - Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku foto
4
Na patelni grillowej usmażyć polędwicę tak, aby w środku pozostała krwista. Pod koniec pieczenia podlać mięso pozostałą marynatą.
Krok 4 - Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku foto
5
Polędwiczki podawać z aromatycznymi grzybami.
Krok 5 - Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 24.09.2013 08:54
świetny pomysł
strzelec02 19.05.2013 20:54
poezja smaku
Barbara13 17.05.2013 13:45
Aż ślinka cieknie :)
Kolorowa 17.05.2013 11:11
Bardzo interesujące smaki, muszę sobie przygotować.
IZABELA29 16.05.2013 17:10
przepyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak