Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dietetyczna pianka z nektarynkami i galaretką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretek z czarnej porzeczki 2 szt.
galaretek pomarańczowych 2 szt.
nektarynek 4 szt.
herbatników 20 dag
żeletyny 4 łyżki
galaretka agrestowa
jogurt 0% 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczna pianka z nektarynkami i galaretką

Nektarynki umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Herbatniki pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w czterech łyżeczkach wrzątku i pozostawić, aby napęczniała. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu używając połowy wody niż sugerowana (osobno przyrządzić galaretki agrestowe, porzeczkowe i pomarańczowe). Pozostawić, aby ostygły.

Przygotować dwie brytfanny keksówki i wyłożyć je dokładnie folią do żywności. Na dnie każdej z nich ułożyć pokrojone w kostkę nektarynki. Zalać galaretką pomarańczową. Pozostawić do zastygnięcia. Przygotować masę agrestową: 200 ml jogurtu ubić lekko mikserem, dodać tężejącą galaretkę agrestową i połowę przygotowanej żelatyny. Dokładnie wymieszać i rozłożyć do keksówek jako kolejną warstwę. Posypać pokruszonymi herbatnikami i wstawić do lodówki na 10 minut. Następnie przyrządzić masę porzeczkową: 200 ml jogurtu ubić mikserem, dodać tężejącą galaretkę porzeczkową i pozostałą żelatynę. Wymieszać i wyłożyć do keksówek. Posypać pozostałymi herbatnikami i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyłożyć na paterę i zdjąć folię z wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 04.07.2011 22:45
lekkie i smaczne :)
Sarenka 12.06.2011 08:24
Delikatna rozkosz :P
jolaxa 16.12.2010 18:10
suuuper

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak