Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 120 gr
mleko ciepłe 75 gr
ocet jabłkowy 1 łyżka
masło 20 gr
masło 30 gr do posmarowania ciasta
Nadzienie:
jabłka 4 szt Reneta
cukier 3-4 łyżki do smaku
sok z cytryny 1/2 szt
cynamon Prymat 1-2 łyżeczki
wanilia 1/4 laski
kasza manna 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
cukier 20 gr
mleko 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel jabłkowy z sosem waniliowym

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Mąkę zalać ciepłym mlekiem i zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać ocet.
Krok 1 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
2
Wyrabiać tak długo aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Na samym końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło i kontynuować wyrabianie aż do wchłonięcia masła.
Krok 2 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
3
Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
Krok 3 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
4
Nadzienie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w cienkie plasterki. Całość polać sokiem z cytryny, dodać nasienie wanilii, cukier, cynamon, odciśnięte z wody rodzynki i kaszę mannę. Wymieszać dokładnie.
Krok 4 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
5
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na bardzo cienki placek ( 1-2 mm).
Krok 5 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
6
Za pomocą wałka przenieść go na ściereczkę oprószoną mąką.Wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym masłem i posypać łyżką kaszy manny.
Krok 6 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
7
Wyłożyć nadzienie wzdłuż jednego z boków zostawiając kilka wolnych cm od brzegu.
Krok 7 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
8
Naciągnąć zostawiony brzeg ciasta na farsz, następnie pomagając sobie ściereczką owinąć ciasto wokół własnej osi max 2 razy.Nadmiar ciasta odciąć.
Krok 8 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
9
Z pozostałego ciasta można wyciąć dowolną dekorację ( opcjonalnie).
Krok 9 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
10
Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Wstawić do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika i piec aż do zarumienienia ciasta ( ok 40-45 minut).
Krok 10 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
11
Sos waniliowy na 1 osobę ( jeśli potrzebujecie dla większej ilości osób trzeba odpowiednio zwiększyć dozy).

Mleko z wanilią doprowadzić do wrzenia.
Zółtko z cukrem ubić do "białości".
Krok 11 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
12
Gorące mleko wlać do ubitego żółtka.
Krok 12 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
13
Postawić na palniku z małym ogniem. Mieszając doprowadzić sos do i lekkiego zagęszczenia.
Krok 13 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
14
Upieczony strudel posypać cukrem pudrem.
Krok 14 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
15
Podawać w towarzystwie ciepłego sosu waniliowego na talerzyku lub w osobnym naczyniu zostawiając gościom prawo wyboru :))
Krok 15 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
16
Smacznego!
Krok 16 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 05.12.2016 22:28
wspaniale wygląda
teresa18 22.12.2013 16:12
Wspaniale się prezentuje
erym 22.11.2013 19:02
świetne ciasto!
Katarzyna59 10.07.2013 07:26
obłędnie wygląda, proszę o kawałek
JOANNA16 21.06.2013 08:39
pycha, ale bym zjadła
olkaaa 13.06.2013 07:55
chyba się skuszę
Stenka 09.06.2013 08:28
chętnie bym zjadła
ONY_za_kare 21.05.2013 19:51
niebo w gębie!
jozefinach 21.05.2013 15:01
Strudel wygląda bardzo smakowicie.
Alex_M 16.05.2013 10:15
az slinka leci!
Kulinarna Ja 13.05.2013 17:17
o jejku ale to pysznie!
Łucja 13.05.2013 12:51
robię często taki strudel, ale nigdy nie podawałam go z sosem waniliowym... muszę to zmienić :)
Luki 13.05.2013 07:38
fajny deser
Krzysztof15 13.05.2013 07:28
przepis wspaniały
Wiesława1 13.05.2013 07:22
przepyszny deser
caralajna 13.05.2013 07:22
bardzo lubię to ciasto świetne zdjęcie :)
Ewa104 12.05.2013 19:15
Twój strudel aż się prosi,by go skosztować.Zdjęcia rewelacyjne.Zapisuję przepis do swojej księgi.
Gracer 12.05.2013 19:08
pysznie wygląda
wyattearp 12.05.2013 14:58
UWIELBIAM CIASTA Z JABŁKAMI
Dorota37 12.05.2013 13:19
Jaki dobry , pychota :-)
iwi 12.05.2013 13:17
Rewelacja,przepyszne.
miki47 12.05.2013 13:11
znakomity przepis
Noruas 12.05.2013 12:49
mnaim! świetne na śniadanko, a przepis idealnie zrobiony
Paolcia 12.05.2013 12:31
kolejny przepis do wypróbowania :)
natii3624 12.05.2013 12:25
Wygląda przepysznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak