Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Precle domowe

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gr
woda letnia 150 gr
drożdże 12 gr
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
masło 25-30 gr
roztwór 10% sody do obgotowania
sól do posypania wierzchu
mak do posypania
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Precle domowe

Kroki postępowania

1
1.Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozetrzeć w 1/3 letniej wody, dodać cukier,łyżke mąki i odstawić na kilka minut do „ruszenia”. Następnie do większej miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, ręsztę wody wymieszanej z solą, miekkie masło i wyrabiać tak długo aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Można też użyć miksera z odpowiednimi końcówkami. Następnie uformować kulkę z ciasta i odstawić na 1 h do wyrośniecia.
Krok 1 - Precle domowe foto
2
2. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnice posypaną mąką i jeszcze raz wyrobić. Następnie podzielić na 5 równych części. Z każdej części uformować cienki wałek o długości min. 50-60 cm, im dłuższy tym łatwiej będzie zawijać precle.
3.Zawijać precla: końce wałka przybliżamy do siebie formując półkole w dolnej części, następnie jeden koniec kładziemy na drugi, tak by kilka centymetrów wystawało, następnie jeden koniec przekładamy nad drugim i obydwa końce przylepiamy do półkola. Tak uformowane precle zostawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
4. W tym czasie przygotowujemy roztwór 10 procentowy z sody oczyszczonej, w moim wypadku 2,7 litry wody i 27 gr sody. Roztwór doprowadzamy do wrzenia.
5.Wyrośnięte precle gotujemy 30 sekund w roztworze. Następnie wyjmujemy łyżką cedzawkową, delikatnie osuszamy na ściereczce i kładziemy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Precle posypujemy kryształkami soli lub sezamem czy makiem. Jak kto woli. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy 20 minut.Po tym czasie możemy delektować się naszymi preclami.
Krok 2 - Precle domowe foto
3
Smacznego!
Krok 3 - Precle domowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 03.01.2014 13:23
super precelki :)
EmciaPichci 22.11.2013 07:13
i do tego masełko i jestem w niebie!
erym 17.11.2013 12:07
wyglądają bajecznie
Klausia 11.10.2013 17:22
wyglądają idealnie, jak na precle przystało :)
olkaaa 28.07.2013 12:57
chętnie skorzystam z przepisu
Barbara13 30.05.2013 22:41
Muszą być przepyszne
Łucja 19.05.2013 21:24
pyszne :) sama nigdy nie robiłam, muszę to nadrobić :)
matesko 14.05.2013 10:14
ładnie wyglądają
Katarzyna59 12.05.2013 15:28
bardzo smaczne
Poison1988 09.05.2013 17:03
prezentują się wybornie :) aż ślinka cieknie :)
ONY_za_kare 09.05.2013 12:16
tak dawno ich nie jadłem :)
jozefinach 08.05.2013 09:30
Świetny przepis.
Gary Michy 07.05.2013 23:46
Mmm ale pyszności. Super! :)
Pietruszka 07.05.2013 21:12
fajny przepis
stokrotka 07.05.2013 20:26
o, super precelki!
borgia 07.05.2013 19:01
To takie fantastyczne drobiazgi (wcale nie taki drobiazg w robieniu), które uwielbiam...
Olga_SK 07.05.2013 18:38
wyglądają smakowicie! i takie są równe :)
IwonaDD 07.05.2013 17:21
Gracer, bardzo proszę :)
Papryczka 07.05.2013 17:20
bardzo efektowne
Gracer 07.05.2013 17:19
wyglądają super, można się poczęstować?
Pyszota 07.05.2013 17:17
świetnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak